BETEKENIS

STRANDVLAGGEN SPANJE

Geschreven door Ronald Regelink

BETEKENIS STRANDVLAGGEN

Het strand van Spanje is natuurlijk heerlijk om te zwemmen en te relaxen. Soms is het zwemmen vanwege weersomstandigheden of andere invloeden niet mogelijk. Dit wordt aangegeven door gekleurde vlaggen. Maar wat betekenen deze gekleurde vlaggen eigenlijk?

Blauwe vlag Spanje

BLAUWE VLAG (Bandera azul)

Deze vlag heeft niets met veiligheid te maken maar wordt jaarlijks uitgereikt aan stranden die voldoen aan kwaliteiteisen. In Spanje zijn er 699 blauwe vlaggen. Waarvan er meerdere stranden rondom Pilar de la Horadada.

Blauwe vlag Spanje

VLAG MET DE Q

Deze vlag is niet voor alle stranden weggelegd. Alleen stranden met een uitstekende kwaliteit krijgen deze vlag. De “Q” staat voor Calidad Turistica”. Een zegel die wordt gegeven door Calidad Turística Española (ICTE) die doen dat voor stranden, hotels, instellingen en jachthavens.

Blauwe vlag Spanje

GROENE VLAG (Bandera verde)

Als de groene vlag gehesen is door de strandwacht is er niets aan de hand.
Dit betekend dat de zee kalm en veilig is om te zwemmen. Als deze groene vlag hangt kun je rustig met je opblaasbare roze flamingo het water op.

Blauwe vlag Spanje

GELE VLAG (Bandera amarilla)

Als de gele vlag wordt opgehangen dan moet je opletten dit betekend dat het gevaarlijk is om te zwemmen. Dus op dat moment moet je niet met je opblaasbare roze flamingo of luchtbed het water op.

Deze vlag wordt vaak uitgehangen als er een wilde zee is met golven. Dit is vaak zichtbaar maar het kan ook zijn dat er een sterke onderstroming is die je niet direct kan zien.

Blauwe vlag Spanje

RODE VLAG (Bandera roja)

Deze vlag wordt opgehangen als het verboden is om de zee in te gaan. Zwemmen in de zee kan dan erg gevaarlijk zijn.

Als je de rode vlag toch negeert is er een grote kans dat je een bekeuring krijgt voor onverantwoordelijk gedrag. Boetes kunnen dan zelfs oplopen tot € 1000,-

De rode vlag wordt opgehangen als er veel golven zijn en een wilde zee met veel onderstroming. Het kan ook opgehangen worden omdat er na een storm veel rotzooi in het water ligt of als er aanwezigheid is van gevaarlijke dieren.

 

Blauwe vlag Spanje

ZWARTE VLAG (Bandera negra)

De zwarte vlag zie je bijna niet in Spanje. Het betekend dat het extreem gevaarlijk is om te zwemmen. Het strand wordt op dat moment ook gesloten.

Blauwe vlag Spanje

ORANJE VLAG (Bandera naranja)

De oranje vlag bestaat wel maar zie je ook niet veel. Als deze vlag wordt opgehangen dan is er geen strandwacht aanwezig. Als deze hangt houd er dan rekening mee dat er geen toezicht is.

Blauwe vlag Spanje

WITTE VLAG MET KWALLEN (Bandera medusas)

Als de witte vlag met kwallen wordt opgehangen moet je opletten. Er zijn dat kwallen gezien in het water. Het is dan niet verboden om te zwemmen maar je moet wel voorzichtig zijn omdat je gestoken kan worden door dze kwallen.

Als de kwallenvlag rood gekleurd is dan is het wel verboden om te zwemmen. Dan zijn er gevaarlijke kwallen aanwezig zoals de “Portugeze oorlogschip kwal”.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap